– Konstutställning på Ryhls båtvarv av Malena Olsson

Helgen den 31 juli till 2 aug kommer det att bli en konstutställning på Ryhls Båtvarv i Äspet. Det är konstnären Malena Olsson som kommer att ha en utställning som hon kallar för VRAK. 

– Det ligger flera vrak längst Östersjökusten och det finns massor av myter kring dessa vilket har varit utgångspunkten för årets utställning, säger hon.

Malena har arbetat med konst i hela sitt liv och de senaste sju åren har hon intresserat sig för Östersjön och skapat konst utifrån det som tema.

– Jag har bott i Rom i 30 år och blev upprörd när jag kom hem och såg de negativa förändringar som skett i Östersjön under dessa år. Jag bestämde mig för att jag ville arbeta med havet som tema i min konst, belysa miljöproblemen men också havets mystik och under, berättar hon.

Malena har under dessa sju åren bland annat ställt ut sina verk på Wägga båtvarv i Karlshamn samt på MACRO, Museo d’Arte Contemporanea i Rom. Flera av hennes utställningar har sedan gått vidare och förra året kunde man se utställningen, Spöknät som handlar om plast i havet, på det snart hundraåriga båtvarvet Ryhls Varv i Åhus.

– Den blev populär förra året! Konstverken kommer ju verkligen till sin rätt i den lokalen. Allt är ju bevarat som det var förr i tiden, säger Malena.

Hon berättar vidare att hon utgår ifrån lokalen när hon skapar utställningen som sedan ljus-sätts teatraliskt. Hon ger också lite hintar om vad utställningen kommer att bestå utav i år, en storskalig installation med emaljerad vrakkyrkogård, cloisonner arbeten och måleri på segelduk.

– Det är segeldukar från de allra finaste båtarna som gått på världsomseglingar och bär med sig havets och vindens naturliga slitage, ler hon.

Ryhls båtvarv är klassat som ett industriellt kulturarv och ska bevaras precis som det är. Nästa år fyller varvet 100 år, men om man vill se det redan innan dess så kan man slå två flugor i en smäll och besöka utställningen Vrak i månadsskiftet juli, augusti.  

Share This