Vid vattentornet i Åhus ligger företaget Eurotaste som startades av Per Westdahl för 7 år sedan. Eurotaste äger idag flertalet varumärke så som Domates, Tasty Snacks, Kungens kronor, Godismonster och framförallt Lakritsmagasinet. Just lakritsen har blivit en enorm succé och Per berättar att de säljer många lastbilar med lakrits om året.

Per har alltid jobbat inom livsmedelsbranschen då han hade en pappa som var grossist inom frukt och grönt.

  • Jag brukar säga att jag i princip är född i en tomatlåda, skrattar Per.

Han började jobba för världens största privata företag, Mars, med varumärken som Snickers, Twix, M&M, Royal Canin, Whiskas, Uncle Ben´s med flera. 2013 startade han Eurotaste och de första åren köpte han upp överproduktion, från kända märken, som han sedan sålde vidare. De senaste åren har Per skapat en egen produktportfölj och har idag ett 20-tal egna produkter. All produktion sker i Sverige eller inom EU. Företagets mål är att kunna hålla samma höga kvalité på produkterna som de kända varumärkena fast till ett betydligt lägre pris.

  • Jag vill jobba med stor volym och låga marginaler, säger han.

I sitt sortiment har han bland lakritsen som blivit en enorm succé.

  • Jag tog fram den för tre, fyra år sedan när lakrits började bli populärt och den trenden har verkligen hållit i sig, säger Per nöjt.

Lakritsen tillverkas utanför Malmö och Per skrattar när han berättar att de fått bygga ut sin linje för att hinna med att producera all lakrits.

  • Vi har haft så stor efterfrågan så dom har helt enkelt inte hunnit med att producera, säger han nöjt.

Eurotaste är även återförsäljare för andra produkter så som bland annat 7 Days Croissant som också är en mycket populär produkt. De säljer till de stora kedjorna så som Citygross, EKO och Dollarstore, men har även Privab som kund. Tack vare det distribueras även lakritsen till ICA Kvantum i Åhus. Per berättar att Privab även säljer till Maxi i Kristianstad så att det går att köpa den där också.

Eurotaste får även en hel del förfrågningar på att ta fram produkter till kedjornas egna varumärke och att de ofta hjälper till även med det. Per berättar också att de lyssnar på marknaden och håller sig uppdaterade för att hitta produkter som det finns behov av just för tillfället. Bland annat ha de tagit fram handsprit som de i dessa tider kan erbjuda. 

  • Vi har ett nätverk av producenter i Europa och kan ofta ta fram produkter på förfrågningar, berättar Per.

Eurotaste i Åhus är troligen ett ganska okänt företag men desto mer erkänt i branschen. Nästa gång ni är i butiken och ser en påse Lakrits, Baconchips eller kanske en påse 7 Days Croissant så vet ni att det är Åhusföretaget vid Vattentornet som står bakom dessa produkter.    

Share This