I mitten av april såg syskonen Maria Gerdes och Fredrik Nilsson sitt familjeföretag brinna ner till grunden. Företaget startades av deras farfar, far och farbror som tog över en el rörelse från Vittskövle gods. 1974 flyttade de till Degeberga och efter några år på orten fick de möjligheten att köpa och bygga om den gamla matbutiken. I lokalerna gjordes det både lagerutrymmen och en butiksdel. Inom familjen finns även Cederholms Rör som ägs av deras far och farbror samt Perssons Elektriska i Hörby som ägs av Eltjänster. Verksamheterna drivs idag av syskonen Maria och Fredrik som, sedan den ödesdigra natten i april, håller till i gamla gästgiveriet i Degeberga. Med 20-talet anställda så var det tur i oturen att de hade en så pass snabb och bra lösning till hands, då Maria och Fredrik tidigare köpt fastigheterna tillsammans med sina respektive i ett nytt bolag. Att inte driva företaget vidare fanns inte ens med i tankarna. Sedan dagen efter branden har det jobbats frenetiskt för att kunna driva familjeföretaget vidare.

– Vi har ju ett stort ansvar gentemot alla våra anställda i att bygga upp fortsätta vårt arbete, säger Fredrik.

Planerna är att företaget ska byggas upp på samma plats som tidigare. Försäkringsfrågor, ritningar och anbud är klara och nu väntar de bara på ett bygglov som dessvärre inte har gått att prioritera trots deras oturliga bakgrund. Under tiden jobbar de vidare från gästgiveriet där de i källaren har en lokal som förhoppningsvis kan stå klar som en ny, tillfällig butikslokal innan midsommar.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att få igång butiken. Att ha en fysisk butik ser jag som ett sett att hjälpa till med service och att få Degeberga till att fortsätta vara en levande by, menar Maria.

Att driva butik är en möjlighet som de har tack vare sin grund i andra el-entreprenader. Den verksamheten lyckades de få igång direkt efter branden även om det är lite trögare än vanligt då de inte har något lager. Att det sedan råder en pandemi som påverkar tillgången på material gör inte saken bättre.

– Vi har haft fantastiska kunder som är otroligt förstående. Sedan har vår personal ställt upp till 100 procent och alla har verkligen hjälpt till, säger Fredrik.

– Ja, och alla andra som hört av sig och visat sitt stöd. Folk har kommit med blommor, fika och bara allmänt visat sitt stöd. Det har till och med kommit vänner hem till mig med kvällsmat vid något tillfälle så att vi skulle slippa stå med det också i all röra, säger Maria tacksamt.

Att få igång den temporära butiken är prioritet nummer ett då den också gör att de kan få igång ett litet lager av produkter så som kyl, frys, tvättmaskin med mera. När de sedan väl får bygglovet godkänt så drar det stora bygget igång på allvar och Maria räknar med att det ska vara klart om cirka ett och ett halvt till två år.

– Det kommer att bli jättebra. Vi får ännu mer ändamålsenliga lokaler och Degeberga får en helt ny Elonbutik. För det är självklart att Degeberga ska ha det, säger Maria.

Hon vill också påpeka att så fort den temporära butiken i gästgiveriet är öppnad så kommer den att bli ett utlämningsställe för Systembolaget, precis som det var i den gamla butiken. 

– Vi trivs och gillar det vi jobbar med så vi ser bara framåt och behöver inte blicka tillbaka på det eländiga, avslutar Fredrik.  

Share This