Hälsa & välmående

Sårbarhet gav ödmjukhet, släppa kontrollen gav styrka

Written by Peter MendelRickard Gunnarsson

20 november, 2020

I all denna eländiga tid med C-19 och med allt vad det innebär drog jag på mig ett fruktansvärt ryggont i form av ett ryggskott. Då pratar jag om ryggskott från Hell och inte på vilken dag som helst utan på en söndag och dessutom på min födelsedag. 

Att slarva med uppvärmningen och bara köra på är inte så smart för en man i min ålder. Note till mig själv ” jag är 50 plus, slarva inte med uppvärmingen ”

Japp även en Coach gör misstag, men som sagt är detta en lärdom. Kvidandes och böjd åt vänster i nästan 45 grader, kände jag mig som Quasimodo i Ringaren från Notre Dame. Smärtan var olidlig och piller hjälpte knappt.

Förutom jobb som coach så jobbar jag även som massör med terapeutisk klassisk massage som inriktning och hjälper och behandlar andra. Men nu kunde jag inte ens hjälpa mig själv. Går liksom inte att slänga upp sig själv på britsen för att  knåda bort smärtan och rätta ut kroppen. 

Halvvägs in i veckan blev det bara värre och så fortsatte det veckan ut. Jag kände mig så sårbar. Allt påverkades och mitt liv kändes bara blää. Jag kunde varken jobba eller för den delen curla min 21 åriga son där hemma:-) Så det var bara till och kapitulera. Promenader hjälpte lite men var tröttsamma och så fort jag kom hem och vilade så blev det värre. Så jag var tvungen att släppa kontrollen och be om hjälp. Något jag måste erkänna att jag har väldigt svårt för. Men utan tvekan ställde vänner omkring mig upp för mig och min son erbjöd sig varje kväll att ge mig massage och tryckte till med hjälp av min guidning på ställen som gjorde att det långsamt började kännas 

bättre. Han hade trots allt fått lära sig lite av mig och herre Gud så skönt det var, är det så det känns att bli masserad? Grabben har verkligen känsla för att massera.

När jag tar emot kunder på mina massagebehandlingar så får jag då och då frågan om hur ofta jag själv går och får en massagebehandling? Mitt svar är lite skämtsamt att jag inte har hittat någon lika duktig som jag men faktum är att jag precis som många andra helt enkelt inte unnat mig det.

Nästa utmaning i att släppa kontrollen var att ta en akut tid hos kiropraktorn. Helt ärligt har jag känt att jag har aldrig behövt det och till och med haft lite motstånd till att gå till en kiropraktor. Men jag har ändrat min uppfattning. Bemötandet och behandlingen jag fick på Pluspraktik var toppen och precis vad jag behövde. Givetvis hade jag svårt för att släppa kontrollen men jag släppte efter och behandlingen var verkligen välbehövlig. Behandling nummer två var det inga problem med och denna gången hade jag full tillit.

RYGGSKOTT

Ryggskott är en vanlig åkomma som drabbar människor i alla åldrar. Begreppet innebär att du får en stor och plötslig smärta i ryggen. Ordet ”ryggskott” användas mest i folkmun. Den medicinska diagnosen är ”Lumbago” som egentligen betyder ont i ryggen. Ett ryggskott uppstår ofta i samband med en belastning som kroppen inte är beredd på. Det kan exempelvis vara en böjning eller vridning i ryggen. Smärtan upplevs olika från person till person men beskrivs ofta som skärande, huggande eller molande och det är vanligt att uppleva kramp i ryggmusklerna.

Även om ryggskott slutligen släpper av sig själv, är det inte bra att gå runt med spänningar som dessutom i några fall kan bli återkommande eller långvariga. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en kiropraktor eller massör. Vissa personer med ryggskott har en väldigt stel rygg medan andra snarare har delar av ryggen som blivit överrörliga.

Så allt i detta ryggont har påmint mig om att jag också behöver bli lite omhändertagen och ha det skönt. Att saker fixar sig bara man vågar släppa kontrollen och det är helt ok att be om lite hjälp. Att människor i min närhet faktiskt bryr sig om mig och ställer upp. Stort tack till er alla. Att känna sig så sårbar fick mig att vilja vara ännu mer ödmjuk samt att släppa kontrollen, då det känns som jag blir starkare av det. 

Och nu har jag lovat mig själv att unna mig minst en behandling i månaden, (skall bara hitta nån bra 😉 Bara för att det är skönt och bara för att jag behöver det, men framförallt för att jag verkligen är värd det. 

Till nästa gång och något jag läste hos kiropraktorn:
” Don`t let your spine Get on your nerves”
Peter Mendel / Coach & friskvårdskonsult.   

Relaterade artiklar

Relaterade

Mot nya mål

Mot nya Mål 2021!    Mina 8 steg till att lyckas 2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.  2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi...

läs mer

Icrash

ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...

läs mer

RetroGym

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - När en känsla av välbefinnande infinner sig både kroppsligt och själsligt. Att jobb, familj, arbete & träning skapar en positiv effekt, då är jag nöjd och känner att hälsan är på topp. Vilka är dina tre viktigaste ingredienser för...

läs mer
Share This