Många känner till Åhus Vandrarhem som man passerar på Stavgatan 3 när man kör ner till hamnen. För tillfället pågår en omvandling av samtliga hus som går under samlingsnamnet Cigarrkungenshus. Själva huvudbyggnaden har fått en uppskattad ansiktslyftning och Cigarrfabriken (inne på gårdsplanen) som kommer att få sitt lyft efter säsongen 2020.
Vad många missar är den vackra villan på hamnleden (Järnvägsgatan) – Disponentvillan där det framöver kommer att vara konstutställningar. Bengt Rosengren är först ut som utställare!
Våren 2020 började arbetet med att renovera den rappade fasaden på villan. Man fann friskt virke under rappningen som kom att återanvändas till den nya träfasaden. Fasaden är gjord i ett försök att likna tegel, lite fattigmannatänk men vackert och som ekar historia. Historiken och mystiken runt villan är lika känd som okänd, vilket gör byggnaden ännu mer intressant.
Vi träffar Rickard Knutsson från St:a Annas gille (vår egen Åhushistoriker) och han berättar lite om villans historia. Disponentvillan uppfördes i slutet på 1800-talet av en herre vid namn Nils O. Verdier, han var till yrket brädförsäljare och bodde troligtvis i villan. I en sidobyggnad på tomten fanns brädgården. Villan påkostades ordentligt och hade fem kakelugnar, parkettgolv och glasveranda vilket var överdådigt på den tiden.
1907 flyttade Tysklands vicekonsul Herman Donnér (tillika ångbåtskapten) in i villan. Säkerligen var det Herman som lät bygga till ett torn med spira för att bättre kunna ha uppsikt över hamnen.
Två generationer av familjen Donnér fick njuta av den vackra villan innan den 1932 säljs till Åhus hantverksförening. Hantverksföreningen bygger om sidobyggnaden och får nya hyresgäster. Polisen håller till här fram till 1951 då de flyttar till sin nuvarande lokal samtidigt som det fanns det en tobakshandel i källaren.
I denna veva renoverades även själva villan och lägenheter skapades. Förmodligen var det nu spiran togs bort. Det byggdes även en samlingslokal på det övre våningsplanet.
1951 flyttade Bertil Röse, som var disponent på tobaksmonopolet och chef över hela tobaksnäringen i området, in i villan. Han hyrde lägenheten på bottenvåningen, säkerligen bodde han i denna fram till sin död 1971. Det var troligtvis nu villan fick sitt nuvarande namn, Disponentvillan.
Under 30 års tid fram till 2003 var det flera familjer som bodde i villan och det ändrades en hel del för att passa de olika familjernas behov, lägenheter slogs ihop för att senare delas igen. Familjenamnen vi luskat fram är bland annat: Jacobsson, Hansen, Elliver och Wanngård.
År 2003 köps huset av Kristianstads kommun som säljer vidare till Åhusbon Lars Ekelöf år 2010 som i sin tur säljer till nuvarande ägare, bröderna Klemedsson, 2017.
Gunnar Wårdell driver sedan 2017 Cigarrkungenshus som består av Åhus Vandrarhem, B&B, gästhamn och Disponentvillan.
Disponentvillan har fyra dubbelrum, tre salonger och ett kombinerat allrum/konferensrum (fd samlingslokalen). Möjligheterna som mötesplats är många såsom bröllop, släktträff, golfgänget med mera. I en av salongerna ”Cigarrummet” förvaras ingen mindre än Biskop Eskils dräkt (se bild).
Villans främsta syfte är dock att fungera som regionens trevligaste frukostservering med den bästa utsikten.
I Cigarrkungenshus utbud finns också kajaker att hyra för möjlighet att njuta av stillheten och skönheten Helge å erbjuder eller utmaningarna med öppet hav.
Hej!
Fick tidigare uppgifter om Donner var den som under 39-45 hanterade Tyska inkommande och utgående materiell.
Är intresserad av att få veta något om den last som någon gång under våren 1945 kom till Åhus hamn och som sedan forslades på banan ned mot Österlen, lasten passerade någon gång mars-april 45 med många godsvagnar med Tyska soldater som vaktade dessa vagnar. Lasten var så tung att både syllar och räls skadades. Min egen far bevittnade tåget i Vitaby tillsammans med sina bröder 1945.
Finns det någon information att söka om dessa vagnar inkommande i Åhus hamn.
Förmodligen var det Donner som var ansvarig…