Vi är inne i augusti månads sista skälvande dagar. Sedan går vi in i september och hösten närmar sig. Hur skulle du förklara hösten för någon som aldrig upplevt den? Någon som kanske levt hela sitt liv i ett tropiskt klimat, inte upplevt årstider och ett tempererat klimat. Vad är höst? – En regnig årstid mellan sommar och vinter. Höst omfattar framför allt september till november, och markerar övergången från sommar till vinter. 

Skörda, skörda, skörda…

SMHI har naturligtvis sin meteorologiska definition som säger att det råder höst då en dygnsmedeltemperatur på mellan 0 och + 10 grader Celsius varat i fem dygn, så länge detta inträffar efter 1 augusti. Men vem håller koll på antalet dagar. Inte jag. För mig är det mest en känsla. Något som känns i luften när man andas. Man bara känner det.

Flyttfåglarna flyttar till varmare breddgrader och en del djur går i ide. Sommarlovet är slut och skolorna börjar igen. I det gamla bondesamhället var hösten lika med skördetid. Ordet “höst” betyder “skörd” och är besläktat med “hösta” och “inhösta”, det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Så skörda, skörda, skörda… Ta hand om bär och frukt, skörda grönsaker och känn dig rik. Safta, sylta och torka. 

Skörda, skörda, skörda…

Vad mer kan man hitta på i en trädgård på hösten förutom att skörda? Plantera, gallra och planera.

Plantera vårlök, perenner, olika slags träd och buskar. På hösten finns det ett stort utbud av växter, i plantskolorna, med hög kvalitet. Du ger växterna en chans att hinna etablera och rota sig innan kylan slår till. Här i södra Sverige, med sitt milda klimat, så växter rotsystemet även under vintern. September-oktober är de bästa månaderna att plantera. Luften är fuktig och värmen är kvar i jorden. Som jag skrev innan så är hösten en blöt årstid och det gynnar de nyplanterade växterna. Under etableringen, innan de har utvecklat sitt rotsystem så är de ytterst känsliga för uttorkning. Den blöta hösten gör att du får hjälp med vattningen. Växterna är inte heller i sin tillväxtperiod och kan lägga all sin energi på att bygga upp ett fantastiskt rotsystem. Oerhört viktigt för en optimal tillväxt. 

Plantera vårlökar så har du något vackert att se fram emot i vår när behöver färg som bäst efter en grå vinter. Urvalet är stort och kvaliteten som bäst på hösten. Komihåg att allt inte blommar samtidigt. Välj olika lökar, se till att du får blomning från februari till juni-juli.  Blanda olika lökar och färger för en härlig effekt. Låt dem avlösa varandra. Snödroppar, krokus, pärlhyasinter, tidiga tulpaner, sena tulpaner, allium, narcisser… Plantera i rabatten, i gräsmattan, i krukor… Man kan aldrig få för mycket vårlök.

Undersök hur mycket växter du kan få in i
bakluckan på din bil. Sedan blir det till att plantera.

Lägg lite kraft på gräsmattan. Antingen du skall anlägga ny eller reparera befintlig gräsmatta. Vertikalskär och stödså. Hösten är, som sagt, fuktig och bästa tiden att anlägga gräsmattor då fröna hinner gro och rötterna etablera sig. Vi är fortfarande inne i JAS (juli-augusti-september) och det betyder beskärning. Här i södra Sverige kan man lägga till oktober också eftersom vi har ett så milt klimat. Beskär buskar och träd. Städa och rensa, ta bort grenar som växer inåt och uppåt. Rengör verktygen med rödsprit så att du inte sprider svamp- och virussjukdomar från växt till växt. Gallra i dina bärbuskar. Svarta vinbär gallras hårt eftersom unga grenar, 1-3 år, ger bäst. Röda vinbär och krusbär gallrar du mer försiktigt, äldre grenar ger bättre skörd. 

Men glöm inte ta djupa andetag av höstens friska luft, koppla av och njut av en kopp kaffe efter väl utfört trädgårdsarbete. 

Man kan aldrig få för mycket vårlök. 
Share This