Mordet på

Dopfunten

Text: Per Malmer  |  Bilder: Jan Lindelöf, Kristianstad

En gång i tiden var Lyngsjö kyrka en av de mest besökta i Sverige, ja rent av i Norden. Den låg nämligen längs den pilgrimsled som ledde till Nidaros (numera Trondheim) i Norge. Nidaros och Nidarosdomen var ett av den kristna världens viktigaste pilgrimsmål och kan faktiskt jämföras med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela.

År 1170 mördades ärkebiskopen av Canterbury, Thomas av Becket, på uppdrag av Englands kung Henrik II. Fyra av kungens män trängde in i katedralen i Canterbury och högg ned ärkebiskopen framför högaltaret, Mordet väckte enorm internationell uppmärksamhet och var en följd av en maktkamp mellan kyrkan och kungen. Thomas av Becket helgonförklarades tämligen omgående. 

ett slags väggtidning/pamflett – riktad till alla de pilgrimer som besökte kyrkan i Lyngsjö under vallfärderna. Katolska kyrkan ville sprida vad som hänt och ge sin version av historien.

 Dopfunten i Lyngsjö kyrka är alltså ett unikt objekt. Det finns idag forskare och andra kyrkohistoriskt intresserade som reser från England till Sverige bara för att studera dopfunten i Lyngsjö kyrka. Men många i vår bygd känner inte till denna klenod.

Mordet på Thomas av Becket ägde rum den 29 december år 1170, d v s för exakt 850 år sedan. British Museum ska ordna en minnesutställning om händelsen. Utställningen avser att öppna så snart covid-19 tillåter. Dopfunten från Lyngsjö kyrka kommer att transporteras till London och ingå i utställningen.  Det sägs att dopfunten kommer att vara en av huvudattraktionerna där. 

Utställningens underrubrik är: The assassination of Thomas Becket, in Canterbury Cathedral, on 29 December 1170 changed the course of history. 

Mordet ändrade alltså historiens gång enligt British Museum. 

Relaterade artiklar

Relaterade

Mot nya mål

Mot nya Mål 2021!    Mina 8 steg till att lyckas 2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.  2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi...

läs mer

Icrash

ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...

läs mer

RetroGym

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - När en känsla av välbefinnande infinner sig både kroppsligt och själsligt. Att jobb, familj, arbete & träning skapar en positiv effekt, då är jag nöjd och känner att hälsan är på topp. Vilka är dina tre viktigaste ingredienser för...

läs mer
Share This