Bertil Andersson hade ett tag letat efter ett ställe som han kunde förvärva och där han sedan kunde snickra och får jobba med händerna. När han inte hittade nått så undrade hans pappa om han hade funderat på Yngsjö Havsbad som låg ute till försäljning.

– Det hade jag inte, men jag åkte ner för att titta på det och direkt kände jag att aldrig i livet, det är för mycket att göra. Men sedan blev det ändå så att jag kontaktade Mäklaren och kollade noggrannare på det. Vi kröp i både krypgrund och på vinden och då insåg jag att detta är ett riktigt gediget bygge som är helt perfekt i stommen, berättar han.

Bertil har hela tiden haft avsikten att behålla alla byggnader i sitt nuvarande utförande då han anser att det finns en historia i byggnaderna och att de finns massor av människor som har minnen från Yngsjö Havsbad och att de ska få ha kvar havsbadet. Han berättar att han pratat en hel del med de förra ägarna som drev havsbadet och att de berättat en hel del om historien bakom. 

– På 30, 40-talet fanns det endast en kiosk som hette Fenix, och det är från den kiosken som det sedan fortsatt med Fenix inne i Kristianstad. Sedan har fastigheterna byggts ut efterhand. Man kan fortfarande se hur vissa väggar i källaren har källarfönsterna kvar fast det idag är innerväggar, ler han.

Dock var tanken från början var att bygga om alla fastigheter till boende.

– När jag väl kom hit och började renovera så kom det folk och gratulerade och undrade när restaurangen skulle öppna, ler han.

Så när Hasse Nilsson från Brasseriet ringde och gratulerade honom till förvärvet var det början på ett samarbete där Brasseriet driver restaurangverksamheten. Bertil själv kände då att han kunde lägga sitt fokus på att renovera upp två stugor som ligger i anslutning till restaurang och hotell. Dessa stugor är i dagsläget färdiga och finns numera tillgänglig för att hyra. Bertil har sedan fortsatt med att få i ordning alla ytor utomhus medan Hasse och hans affärspartner Anders Holmström renoverat restaurangen invändigt. I dagsläget håller Bertil på att renovera upp hotellrummen och hans målsättning är att kunna öppna upp hela hotell-delen till säsongen 2021. 

– Sedan finns det eventuellt möjlighet att i framtiden kunna bygga ut om man även vill ha en konferenslokal, säger han.

Men redan kring den 1 juli kan man se fram emot att restaurangen öppnar, mer om det kan ni läsa i en annan artikel här i tidningen.  

Share This