Text: Patricia Wendel Bild: Lennart Johanzon

Om jag hade fått frågan i våras hur sommaren i Åhus kommer bli, hade svaret varit enkelt. Folktomt, stängt och en sommar som hade haft ett enda diskussionsämne Covid-19! 

När folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationer att inga arrangemang eller event fick genomföras kröp sig en oroskänsla allt närmare. Vad händer nu, hur kommer sommaren bli? Skulle detta innebära att många verksamheter i Åhus tvingas stänga igen. En sommar utan besökare i Åhus?

-Det är fascinerande hur duktiga vi är på att kunna ställa om. Att kunna anpassa, våga tänka om och tänka nytt när saker inte blir som man planerat för. Näringslivet har verkligen varit kreativa i sitt tänkande och hittat lösningar för att kunna vara en turistort att besöka denna sommar. 

Visst, det oerhört tråkigt, ledsamt och tomt att stora turistdragare som Åhus Beachhandboll Festival, Lions sommarkonsert eller Creekhouse Ladies Open på KGK med flera, inte kunnat genomföra sina arrangemang. Trots detta har det varit fullt med folk längst med gatorna, restaurangerna och våra hotell har varit fulla. Skånetrafiken har tvingats att sätta in extrabussar för att kunna ta ner alla besökare till stränderna.  

Man kan inte låta blir att fundera över vilka lärdomar vi kan ta med oss, i som vissa uttrycket det ”allt elände”.

– Jag tror verkligen att det kan och kommer komma något gott ur denna på förhand annorlunda situationen.

De som valt att besöka Åhus för våra arrangemang kanske nu har fått se en helt ny sida av vad byn faktiskt erbjuder. Att vi tvingats till hemester och hjälpt våra lokala handlare, krögare och kanske upptäckt vår egen by på ett nytt sätt. 

Att vi fortsättningsvis kommer välja Åhus framför utlandsresor eller att vi alltid letar efter det perfekta semesterresmålet på annan ort. Vi som bor och verkar i Åhus har en alldeles egen semesterpärla precis utanför dörren. 

Det sägs att det varit en av de bästa somrarna i Åhus på länge. Men det är ändå viktigt att alla våra arrangemang och event kommer tillbaka nästa sommar. Kan Åhus tillsammans visa en bredd av restauranger, butiker, härliga stränder och arrangemang av olika slag, så hjälps vi åt med att förlänga säsongen och göra Åhus till ett destinationsresmål att besöka.  

Share This