Det var i samband med Seaside Salons flytt till Skeppsbron 10 som Ida Stjärnkvist upptäckte att det redan i slutet av 1800-talet funnits en frisörsalong där. Kristina Persson på PP&Co tipsade henne om en artikel om Skeppsbron 10 i Vi syns i Åhus nr 66. Hon läste artikeln om salongen och dess tidigare ägarinna Ida Persson och blev fascinerad över att det var en namne till henne. Ida hette nämligen Persson i efternamn innan hon gifte sig för två år sen.

– Jag kände bara att jag måste få veta mer om denna kvinna och ta reda på vem hon var. En slump som man helt enkelt inte kan ignorera, säger Ida.

Ida tog kontakt med skribenten Rickard Knutsson och fick då reda på att det fanns ett barnbarn som hette Nils-Gunnar Chrintz som fortfarande levde och bodde i Åhus.

– Jag ringde upp honom och frågade om han var släkt med Ida Persson och han svarade ja, jag är ju hennes barnbarn, ler Ida.

Under en trevlig lunch berättade Nils-Gunnar stolt om Ida Perssons liv, bland annat att hon var en av dem bakom tillblivelsen av Åhusparken. Ida Persson var också barberare vilket var väldigt ovanligt för kvinnor på den tiden. Hon hade också ett speciellt sätt att få alla sjömän att trivas och känna sig välkomna till hennes salong. Det var nämligen så att hon alltid hade en back med öl innanför dörren som hon bjöd dem på!

– Det känns som om min föregångare och namne var en mycket speciell kvinna som la grunden för alla de starka kvinnor som idag finns och verkar i detta hus*! Man känner en oerhörd respekt inför det här. Alla har sin tid på jorden och det gäller att förvalta den tiden väl. Vi har utan att veta om det gått i Ida Perssons fotspår och har ju bland annat ett hårspa för det där lilla extra för våra kunder idag.

Ida berättar att hon känner en oerhörd respekt för denna historia och att det känns som om det var meningen att hon skulle komma till denna plats just nu i livet.

– Det känns som om jag har något här som jag måste förvalta och föra vidare, säger hon.

Hon har fått tag i några bilder på den tidigare Ida Persson så inom kort kommer det att sättas upp foton på de båda ”Idorna” i nya salongen Drottningporten.

Namnet på den nya salongen har kommit till genom en rad olika händelser. Ida har gjort lite research på namnet. I Göteborg har namnet Drottningporten anor sen 1600-talet efter en stadsport med detta namn i den befästningsmur som omgärdade hela Göteborg. Sedermera har en bankettsal i staden fått namnet Drottningporten. När tjejerna på salongen var på ett besök i Göteborg upplevde Ida en väldigt stark känsla när hon gick igenom just denna bankettsal. 

Vid researchen fick hon också fram att Gustav III på flykt kom ridandes en sen kväll och ville komma in i staden via denna port. Kungen blev inte insläppt av vakterna för porten var ovillkorligt stängd på natten för alla utom en mycket liten skara. Hans namn fanns helt enkelt inte med på VIP-listan!   

Ett besök på biblioteket ledde fram till att hon hittade diktsamlingen Dronningeporten av den danska författarinnan Pia Tafdrup. Dikter om starka kvinnor och havets som ger kraft och energi. Precis denna kraft som Ida kan känna varje morgon när hon cyklar genom Åhus på väg till salongen. Efter besöket i Göteborg och när Ida läst diktsamlingen kändes namnet Drottningporten självklart för den nya salongen.

– Men, säger Ida med ett leende, de som går igenom vår Drottningport ska alla vara VIP och känna sig som `Kings and Queens´!

Avslutningsvis säger Ida Stjärnkvist att hon ska försöka ta reda på var Ida Persson är begravd.

– Jag skulle så gärna vilja gå dit och lägga en ros på hennes grav.

*På Skeppsbron 10 finns idag verksamheter som drivs av enbart kvinnor. Ida och de övriga tjejerna på nya salong Drottningporten som nu också inkluderar Berit med Hudstudion, Kristina på PP&Co och Yvonnes reklambyrå Studio Flügel. De har alla ett härligt samarbete och vill med detta gemensamt hjälpa till att sätta Åhus på kartan – precis som Ida Persson en gång ville.   

Share This