Bovete, honungsört, blodklöver, doftklöver och en och annan solros. Dessa är på gång att blomma just nu. Ni har kanske sett dem – breda remsor längs med odlingsfälten. 

Förra året hade vi denna blandning, med undantag av solrosen, som en kantväxt i vetefältet på Absolut Homes Trädgård. Även i år har vi sått denna fröblandning runt vetefältet. Vi kan med erfarenhet säga – Oj, vad de drog till sig humlor och bin! Det surrade jämt och ständigt bland klöver och honungsört. Det skulle nog kunna vara bland de mest fotograferade objektet i Åhus den sommaren. WOW- effekten var enorm! Upplevde ni det inte förra året så är det bara att ta en tur ner och se årets blomning. Höra surret och se hundratals insekter som jagar pollen och nektar. 

Hela Skåne blommar är ett projekt som HIR, Hushållningssälskapet i Skåne administrerar och planerar. Det är ca 250 lantbrukare som är med i detta projekt och sammanlagt bidrar de med över 300 hektar blommor. Sponsorer har sett till att få fram fröerna till lantbrukarna. 

Varför då denna insats. 

Genom att odla blommor längs med fältkanter och mark i trädor gynnar man våra uppskattade bin och andra viktiga pollinerare. Detta ska ge bättre förutsättningar för hela vårt ekosystem. Desto fler insekter desto mer pollinering blir det och det blir mer mat för våra fåglar. Fältkanterna och trädorna ger våra kaniner, harar, rådjur mm ett skydd. Det gynnar med andra ord den biologiska mångfalden. Det ger ju även vackra miljöer där vi kan koppla av och återhämta oss i – allt viktigare i ett stressigt samhälle och betongstäder.  Insikten om att gynna de små insekterna blir allt mer vanlig bland allmänheten. Man har väl alltid lockats och velat värna om de vackra fjärilarna men intresset för bina och humlorna har ökat med åren och snart får kanske även andra små nyttodjur av insekter samma beundran. De behövs. 

Bovetet (Fagopyrum esculentum) känner många till då det är något man kan köpa i affären i form av mjöl och gryn. Det är dock inget sädesslag utan är en släkting till rabarbern. Pollinerande insekter gillar verkligen bovete. Den doftar gott och har en ljusrosa blomning. Den är också bra som jordförbättrare och ingår ofta i fröblandningar som används till gröngödsling. 

Honungsörten (Phacelia tanacetifolia) är lättetablerad och växer snabbt. En riktigt bra dragväxt för bin och humlor då den är en bra nektargivare och ger mängder av mat till pollinerarna. Då den växer snabbt kan man så den rätt sent på säsongen för att få en senare blomning. Man kan även så den i omgångar då det är en så bra matstation. Den doftar härligt och blommar ungefär under fyra till sex veckor i blått. 

Blodklöver (Trifolium incarnatum) är inte helt otippat blodröd till färgen. Denna lockar inte bara pollinerare utan även de fyrfota gräsätarna, väldigt populär. Blodklöver är en kvävefixerande växt och finns ofta med i gröngödslingsblandningarna. Den är inte bara nyttig utan väldigt dekorativ med sina röda blommor och den kan vi njuta av länge då den blommar under hela sommaren.  

Doftklöver (Trifolium resupinatum) Precis som blodklöver så lockar den till sig pollinerarna och de fyrfota gräsätarna och finns ofta med i gröngödslingssammanhang. Som namnet antyder så doftar den och det gott. Nätta söta blommor som finns under hela sommaren.

Solros (Hellianthus annuus) är väl den av växterna som de flesta känner till och vet hur den ser ut. Denna har vi inte i vetefältet på Absolut Homes trädgård men lantbrukarna har den i sin blandning. Solrosens frön är en populär fågelrätt men den är även en god nektar- och pollenleverantör till insekterna.  

Vi hoppas att denna insats är här för att stanna och sprider sig högre upp i Sverige. Vill ni vara med och uppmärksamma detta så får ni gärna ta ett foto när ni är på besök på Absolut Home, och skicka till oss så lägger vi in dem på våra sociala medier.

HIR Skåne är ett konsultföretag som är inriktade att hjälpa och utveckla det svenska lantbruket och trädgårdsnäringen. Vill man veta mer om projektet kan man titta in på HIR Skånes hemsida. www.hushallningssallskapet.se 

Share This