Efter stor envishet och upprepade propåer beviljade kommunen till slut bygglov för den sedan länge planerade rastplatsen i Helgeån. Det var ett efterlängtat besked för föreningen. Bryggan är redan så gott som färdig tack vare Vännernas arbetsinsatser och enorma engagemang. Nu riktas allt fokus på att bygga färdigt och göra fint så att alla kan njuta av den i sommar.

Ordföranden i Helgeåns vänner, Fredrik Isaksson, har varit projektledare för rastplatsen. Först och främst vill han tacka huvudsponsorn, Sparbankstiftelsen 1826, som bidrog med
30 000 kr, pengar som räckte både till restaurering och att bygga upp den gamla hängbryggan som fanns där tidigare. Detta var ett populärt utflyktsmål för turerna med ”Paddan” som trafikerade ån för några år sedan.

– Utan Sparbankstiftelsen hade detta inte varit möjligt, säger Fredrik.

Byggprojektets praktiska delar har engagerade medlemmar tagit hand om ideellt, men även företag, föreningar, privatpersoner och markägare har hjälpt till.

– Man träffar så mycket nytt folk när man arbetar med ett sådant här projekt och många nya kontakter skapas. Det är som att bilda en ny social plattform, säger Fredrik.

Utformningen har varit viktig. En omsorgsfull kartläggning av olika aktörers och intressegruppers behov gjordes tidigt i processen. Bredden var viktig för att så många som möjligt skulle kunna använda platsen. Redan innan bryggan var klar anslöt sig nya aktörer med idéer om hur de i framtiden kan använda rastplatsen och utveckla sina företag. Flytbryggan har placerats i ena änden av hängbryggan med lite överlapp för tilläggning av kajaker och kanotister medan mitten delen och motsatta sidan är tänkt för andra båtar samt för Furubodas utflyktsflotte.

En mindre invigning hölls i juni med flera aktörer på plats, Åhus Vandrarhem ”Cigarrkungen”, som bland annat hyr ut kajaker, C4 Kajak , Åhus Snipor och Tess Cederholm som driver Swayzettes – Livsstil för dig och Yoga på vattnet. Några som inte kunde vara på plats, men som uttryckt sig positivt, är Furuboda folkgymnasium och Åhus Scoutkår.

Föreningen menar att den nya rastplatsen binder ihop det vattenburna friluftslivet och skapar bättre förutsättningar för olika aktörer i området att utvecklas och stanna kvar. Detta ligger helt enkelt rätt i tiden. För när coronoviruset slog till ville allt fler vill upptäcka naturen och komma ut på vattnet. Ett uppsving för naturturismen som man hoppas håller i sig även efter pandemin.

Det finns även bygglov för vindskydd och grillplats för att man ska kunna grilla och äta en bit mat. Och även sova ute en natt och vakna i en oas mitt i vattenriket en varm sommarmorgon. 

– Vi inväntar någon sponsor som vi hoppas kan hjälpa oss med det framöver. Vi har kommit väldigt långt och är mycket nöjda som det är, men till hösten skulle det kanske kunna vara aktuellt, sa Fredrik Isaksson under invigningen.

Helgeåns vänner har haft bra flyt de senaste månaderna. Sedan Sparbankstiftelsen 1826 gick in med sitt bidrag har det varit en rolig resa för föreningens eldsjälar. Planering och ständiga avstämningar gjorde arbetet extra spännande. Medlemmarna har jobbat ideellt, men många andra har också anslutit sig. Det har visserligen varit en balansgång att komma överens med inblandade markägare, men en bra förståelse har funnits vid bland annat transporten av materiel till bryggan. Området verka ligga många varmt om hjärtat och man tycks ha väntat länge på initiativ till utveckling och förändring. Som exempel kan nämnas Sven Jinert som hjälpte till med fundamenten och därmed bidrog till en bra start. JT Entreprenad fraktade materiel, markägare Jörgen Persson hjälpte till att köra materialet fram till ån och Skeppsbron No5 sponsrade med tre bänkar med fasta bord för fikapausen på bryggan.

Fredrik Isaksson framhåller också markägare Claes Skoog och tackar för att han upplåtit en bit mark åt föreningen. Han vill också rikta ett stort tack till Janne Hagelin, Pelle Nilsson, Adam Hagelin, Lars Schrevelius och Jenny Mårtensson. De har ställt upp både kvällar och helger.

– Superkul och om man har roligt samtidigt som man jobbar skapas många mervärden och nya idéer kläcks, säger han.

Ett gemensamt projekt kräver också ett gemensamt ansvar. Alla måste visa vederbörlig respekt och hänsyn vid vistelse på rastplatsen. En viktig del är att ha koll på grillen så det inte börja brinna. Något som hände en gång i tiden och ledde till att bryggan förstördes och platsen så småningom föll i glömska. Det kan hända igen om vi inte hjälps åt att sköta den. Och som alltid när man är ute i naturen plockar man självklart upp skräpet efter sig och tar med soporna hem. Det är lätt att packa ner en påse och stoppa i båten eller kajaken.  Vissa markägare är skeptiska med anledning av att besökare tidigare missbrukat sitt ansvar. Därför kan föreningen Helgeåns vänner inte nog påpeka vikten av att alla gör sitt bästa. Den som använder de nya faciliteterna måste visa att det går att förvalta både rastplatsen och åns alla naturvärden så att även nästa generation får möjlighet att ta del av denna vackra plats.

Ytterligare ett projekt pågår parallellt. Arbetet med två flytbryggor och blivit ett eget sponsorprojekt med några få aktörer. Den ena flytbryggan ligger vid rastplatsen och den andra vid Pulkens ”Schakabro”. På Pulkens naturreservat finns även toalett och parkering samt ett utemuseum.

– När samverkan och samsyn växer fram blir det hållbart. Tillsamman kan man göra så mycket mer, säger Fredrik Isaksson och sänder ett tack till: Kalles Kanot, Adventure Kajak, North Life Kajak, C4 Kajak, Åhus Vandrarhem ”Cigarrkungen”, Åhus Marina, Önne Trä- & Byggvaror och JT Entreprenad.

Han sänder även ett stort tack till kommunen som hjälpt till att fixa fram pontonerna. Han tackar också styrelsemedlemmarna Lars Schrevelius, Fredrik Andersson och Bertil Lindgren som snickrat ihop dem. En annan som Fredrik vill höja ett glas för är, Håkan Svensson som äger Rökeriet. Han har byggt bryggor vid restaurangen och därmed ökat tillgängligheten och bidragit till att skapa en mer levande å.

Helgeåns vänner önskar alla en fin sommar och trevlig vistelse på ån. Visa hänsyn och njut av den nya rastplatsen, så ses vi på vattnet! Det har varit en intensiv tid så nu håller vi semester.

Stöd oss bli medlem kostar 100 kr och det gör man på vår hemsida: www.helgeansvanner.se

Varje röst är viktig och kommer att bli viktigare, vi tar striden för en levande å. 

Share This