Johan Lindbom

Klubbchef i KIK och Åhusbo

Johan Lindbom är nog mest känd i idrottssverige för sitt avgörande mål i SM-finalen mellan HV71 och Brynäs 1995. HV 71 hade året innan värvat ordentligt för att vara med och slåss om klubbens första SM-Guld, men floppade totalt. Så säsongen 94-95 var laget en riktig underdog och slutade också på åttonde och sista slutspelsplats i serien. Efter att ha slagit ut seriesuveränen Djurgården i kvartsfinal och sedan regerande mästarna MIF i semifinal, var det dags för Brynäs i finalserien. Efter fyra matcher, där lagen följts åt, blev det till slut sudden death i den femte och avgörande matchen och det var då Johan Lindbom klev fram och avgjorde så att klubben kunde ta sitt första SM-guld.

– Det var klubbens första SM-guld och det var nog lite det guldet som gjorde att HV71 blev en klubb som kunde vara med och utmana om guldet framöver sedan, säger Johan.

Johans karriär började dock i Alvesta där han är född och uppvuxen. 

– Jag tog mina första skär som sexåring när min pappa tog mig med upp till ishockeyrinken i Alvesta, ler han.

Förutom ishockey var det också fotboll som utövades i staden, men Johan menar att han nog alltid varit lite bättre i ishockey. Efter gymnasiet spelade han två år för Tyringe för att sedan spela ytterligare två i nästa förening, som var Troja/Ljungby. Efter dessa år i Troja/Ljungby fick han kontrakt med HV71 och spelade där under tre säsonger innan han blev proffs och spelade en säsong i New York Rangers. Efter sejouren i Nordamerika kom han tillbaka och spelade ytterligare tre säsonger i HV71 innan skador satte stopp för fortsatt spel.

Efter sin karriär som spelare har Johan sedan fortsatt som tränare även om det inte funnits med i hans tankar från början.

– Jag visste att jag ville hålla på med något inom ishockeyn och ledarskap, men det var mest slumpen som gjorde att jag blev tränare, ler han.

Johans son spelade då hockey i HC Dalen och när det inte fanns någon tränare till juniorlaget så kände han att han kunde hjälpa till. Därefter fick han också möjligheten att träna seniorlaget i HC Dalen och där var han med att ta upp föreningen i division ett.

– Det var en enormt rolig tid att med små medel kunna göra så mycket och gå upp en serie, säger Johan.

Han berättar att han efter säsongen i division ett med HC Dalen hade flertalet klubbar som hörde av sig, men valet föll till slut på HV71 och deras J20 lag. Det blev dock aldrig några matcher med J20 laget eftersom seniortränaren fick sparken och Johan tog klivet upp som tränare. 2017 tog HV71 sitt femte SM-guld och denna gången med Johan Lindbom som tränare istället. Johan gick sedan säsongen efter, samma öde tillmötes och blev entledigad från sitt tränaruppdrag.

– Tankarna fanns då på att ta sig ur hockeyns väggar och göra något annat, även om det fanns intresse från flera andra klubbar både i Sverige och utomlands, men då ringde KIK, säger Johan.

Johan, som alltid haft en dröm om att bo vid havet, flyttade tillsammans med sin sambo till Åhus.

– Jag har alltid gillat Åhus och har varit här en hel del förr när jag hälsat på de kompisar jag fick från Kristianstad, under min tid som spelare i Tyringe. Så jag har upplevt både Åhusparken, campingen och Tre Toppar, ler han.

 

Johan ser hela Åhus som en oas, och han menar att livskvalitén i denna regionen är helt fantastisk.

– Havet och vatten är frihet för mig. Sedan gillar jag det lilla och att man har närheten till allt här i Åhus, säger han.

Johan jobbar idag som klubbchef på Kristianstad IK och på hans kontor hänger hans tröjor från såväl NHL som landslaget. Det saknas dock en HV-tröja, men den har Johan kompenserat med en vimpel från sin tid i Tyringe.

– Den sticker rejält i ögonen på många härinne i ishallen, skrattar han.

Inför säsongen har han massor att göra eftersom ingenting är sig likt på grund av Coronasituationen.

– Det såg väldigt bra ut inför förra säsongen och intresset ökade hela tiden, sedan kom detta. Det blir tufft utan publik och om inget händer eller att vi får någon hjälp så kommer vi inte att klara av en hel säsong, säger han.

Han ser dock fram emot säsongen då han anser att laget har en spännande mix och en stor potential.

Som avslutning frågar jag honom om hans bästa minne från karriären.

– Usch, nja, det är svårt att ranka. Självklart är det avgörande målet -95 ett starkt minne, men det är även min landslags- och NHL debut. Sedan är det såklart SM-guldet som tränare också, så jag får nog säga alla dessa fyra saker, avslutar Johan.

Share This