Den perfekta julbilden

Text: Laura AspelundRickard Gunnarsson

9 december, 2020

Tänk dig Mr Beans självbelåtna flin då han tycker att han åstadkommit något briljant. Så nöjd kände jag mig tidigare idag då jag fixade med rekvisitan inför årets familjejulfoto. 

Och så tänker du dig Kalle Anka, och hur skogstokig han blir när hans fotosession i djungeln ej riktigt går som planerat. Ungefär så kände jag mig då saker och ting inte riktigt gick som jag hade tänkt mig denna afton.

Att bilden i år skulle tas utomhus kändes som en strålande idé.  I trolskt sken från vintervita lyktor och vackert skimrande ljusslingor. Med en belyst jul-en och staplad ved.  Vuxna och barn iklädda finjackor och tomteluvor. Ho ho ho, vilken julidyll! Ni ser det hela framför er, eller hur? Fotografen som skulle få äran att föreviga det hela var systemkameran som även med självutlösaren tar riktigt bra bilder. Ska det vara så ska det vara ordentligt. Annars kan man ju lika gärna skippa hela fotogrejen och skicka vanliga julkort.

Då to do-listan denna dag var lång hade det hunnit bli riktigt mörkt när det äntligen blev dags för hela familjen att klä på sig ytterkläder inför denna för mamman heliga stund. Kan väl hända att julidyllen redan där var lite naggad i kanten då mamman ju egentligen hade planerat för fotografering vid ett tidigare klockslag.

Det börjar med att en familjemedlem högljutt protesterar inför det faktum att hen fått på sig en annan familjemedlems jacka. Så jackbyte sker lite snabbt och lätt. Och sen åker skor och tomteluvor (som självklart kliar) på. Precis när vi ska gå ut så inser jag att jag fortfarande har mina träningstights på mig, och nej, det ser inte jättetjusigt ut ihop med min finjacka. Så ett extremt snabbt byxbyte äger rum, och sedan traskar hela familjen ut i den stilla decemberkvällen.

Som inte förblir stilla mer än max. 15 sekunder. En i familjen har nämligen upptäckt att hens ansenliga stensamling fått flyt

ta från sitt hem på yttertrappan. En flytt på en ynka halv meter som flyttansvarig faktiskt flaggat för tidigare under dagen, utan respons från stensamlingsägaren. Denna hemska upptäckt resulterar i allt annat än glada tillrop och kerubleenden från den drabbade och flyttansvarig känner nu att tålamodet kanske börjar tryta en smula (underdrift). 

Nåväl, stormen lägger sig en aning och ett nytt hopp föds inom mig. Då säger sambon som är i full färd med att rigga kameran på lämpligt ställe: ”Batteriet är urladdat”. Grattis alla ni som i liknande lägen ler åt situationen och med en lätt axelryckning skakar av er det hela. Jag kan tyvärr inte sälla mig till er. Jag får tokspel och hör mig själv tvärilskt muttra ”SÅ ja! Vi går in!”

Varpå hela familjen traskar in igen. Och sen går jag ut och plockar undan rekvisitan. Och andas.

Då jag kommer in igen så har min synnerligen sansade sambo redan satt kamerabatteriet på laddning (jo, jag kollade faktiskt tidigare idag att det inte var urladdat, så lite konstigt är allt det hela!) Då han lite senare ger mig en uppmuntrande kram säger han att fotostunden förra året var precis likadan. Varpå jag svarar att jag nu tänker skicka vanliga julkort istället.

Då säger sambon med ett brett leende att precis så sa jag förra året med. Men att det hela ju blev bra i alla fall till slut.

Imorgon är en annan dag. Och en liten familjemedlem har glädjestrålande berättat för mig att vi ju faktiskt har en annan kamera. ”Ni tänkte inte på att vi har den här”, sa hen och viftade med den rosa leksakskameran som man faktiskt kan ta bilder med. 

Kan man annat än le? 

God jul på er! 

Relaterade artiklar

Relaterade

Mot nya mål

Mot nya Mål 2021!    Mina 8 steg till att lyckas 2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.  2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi...

läs mer

Icrash

ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...

läs mer

MOVE 360

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - Att vara frisk, skratta och njuta av livet är hälsa för mig. Jag är en ”lustmänniska” som styrs väldigt mycket av att göra saker som känns meningsfulla, roliga och utmanande. Jag har massor av energi och idéer som måste ut för att jag...

läs mer
Share This