Nu är det jul igen

Text: Helén Ryhl OlssonRickard Gunnarsson

9 december, 2020

Årets Julklapp är ett stormkök. Jag undrar hur många av oss som kommer att hitta en dylik sak under granen, och hur många skilsmässor det blir efter det. Hahaha! Förlåt men efter att ha läst diverse kommentarer på sociala medier bör en del äkta män, för julfridens skull, låta bli Årets Julkapp i år. Detta får mig att tänka på min och makens första jul tillsammans. Nyförälskad tog jag emot ett fint inslaget avlångt paket. I den perfekta världen skulle paketet innehålla ett vackert gnistrande armband. I den hårda kalla verkligheten en fjärrkontroll. En FJÄRRKONTROLL!!? Till en liten TV som klippt och skuren för att kolla sport på. Det sägs ju att man ska ge bort sådant man själv vill ha. 

De som känner mig vet att jag är en julnörd. Jag räknar dagarna till advent och brukar hålla ut till mitten av november, men sen MÅSTE stjärnorna hängas upp och stakarna ställas fram i fönstren. Bara för att jag älskar att det lyser varmt och välkomnande i fönstren när jag kliver upp på morgonen. För då smakar det nybryggda kaffet faktiskt lite extra gott och jag känner mig lugn och harmonisk i själen. För en stund springer jag inte runt som en skållad råtta med teflonhjärna. 

Som när jag snabbt skulle handla ett par saker i mataffären, tog plånboken i handen och lämnade väskan på passagerarsätet. När jag efter några minuter kommer tillbaka är bilen olåst och väskan borta. Förbannar mig själv för att jag är så fruktansvärt korkad, eldar upp mig rejält, svär över oärliga människor och så landar ögonen på ratten. KIA. Det står KIA på ratten? Jag har en VOLVO.

 En annan av jultidens höjdpunkter är att pynta granen, i kombo med härlig julmusik på hög volym och lite doftande glögg i muggen. Som jag längtade efter detta när barnen var små, då det rådde fullkomlig färg- och formkaos i granen. Där julkonst från dagis hängdes på de finaste grenarna och ett av de små barnen inte kunde låta bli att bita på ALLA pappmache-äpplena. Små röda äpplena med tandavtryck som fortfarande har sin plats i granen eftersom det värmer lite extra i hjärtat när jag ser dem. 

Och snart kommer tomten. Ett år firade vi med barnens kusiner och då diskuterades det livligt om tomtens vara eller inte. De äldre kusinerna hade det hela klart för sig. Någon av papporna skulle gå och köpa tidningen och då skulle tomten dyka upp och man behövde ju inte vara Einstein för att fatta att tomten var en pappa. Been there, done that. Detta gjorde förstås de tomtetroende småkusinerna rejält upprörda. Så plötsligt såg de någon som smög utanför huset, någon med en stor säck och en lysande lykta i handen. Med ögon stora som tefat, munnarna likt fågelholkar och kinderna lysande röda konstaterades att alla pappor var kvar i rummet! Det knackade dovt på dörren och lillkusinen med änglahåret stirrade stint på sin storasyster. Med iskall röst väste det lilla änglabarnet ”vad var det jag sa!!” 

Så sluta aldrig tro på tomten! Säg ja till lite magi och mirakel och fokusera på det som gör dig glad och lycklig. Nästa år kanske Årets Julklapp är något vi alla vill ha under granen. Något ”tidstypiskt” ska det vara. Fundera lite på den. 

Njut av det goda och ha en riktigt God Jul! /Helén 

Relaterade artiklar

Relaterade

Mot nya mål

Mot nya Mål 2021!    Mina 8 steg till att lyckas 2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.  2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi...

läs mer

Icrash

ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...

läs mer

MOVE 360

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - Att vara frisk, skratta och njuta av livet är hälsa för mig. Jag är en ”lustmänniska” som styrs väldigt mycket av att göra saker som känns meningsfulla, roliga och utmanande. Jag har massor av energi och idéer som måste ut för att jag...

läs mer
Share This