2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.
2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi årsskiftet, vad jag upplevde i alla fall, tyder på att många har stora förväntningar eller rättare sagt förhoppningar på 2021. Frågan är om vi överhuvudtaget ens vågat avge några nyårslöften? Det tror jag nog, hoppet är det sista som överger oss så det har säkert varit en del nyårslöften, som vi åter igen kommer att bryta! Eller?
Varje nyår lovar många mer eller mindre något som de vill förändra till det bättre. Med andra ord så vill vi helt enkelt bli en bättre person. Vi lovar att äta mer hälsosamt, motionera, träna mer, kanske till och med sluta röka. Själv har jag lovat mig att lägga mig tidigare och sova mer, men erkänner att det inte har blivit av än. Och det har snart gått en månad sedan nyår. Varför vill vi göra en förändring just vid nyår? Precis som om något magiskt skulle inträffa vid tolvslaget. Kommer du ihåg vad du lovade dig själv förrförra året? Om du minns det, så är det förmodligen samma sak som i år. Precis som det har varit varje år. Vi säger skämtsamt att Nyårslöften är till för att brytas! Kanske är det därför så många inte klarar att hålla sina nyårslöften. Bara den tanken gör att vi har en minimal chans att lyckas.
Varför vill vi egentligen ändra på våra vanor som kost, motion eller överhuvudtaget på vår livsstil?
Frågan kan tyckas korkad eller ha ett självklart svar förstås. Först och främst, att avge ett löfte till sig själv för att bryta dåliga vanor är inte så smart. Varför? De flesta får inte dåligt samvete om de bryter sina löften. Lova det till någon annan istället. Då blir det svårare att bryta. Någon som skulle kunna säga, du lovade ju! Det är jobbigt att höra.
För min egen del lovade jag min dotter att sluta röka. Ja, jag erkänner. Jag har varit där och det är väldigt längesen. Jag lovade henne 2002 när hon som femåring uttryckte sin oro för min hälsa och rädsla att förlora mig. Den var jobbig att höra kan jag lova. Jag gav henne mitt ord på att sluta och jag har inte rört en cigarett sedan dess. Och det var inget nyårslöfte. Slutade jag tvärt? Ja, men jag har alltid haft mitt mantra som är 8 steg i att sluta röka.
1. Jag har lovat och jag bryter inte löften som jag avlagt till mina barn
2. Det kostar pengar
3. Jag blir med största sannolikhet sjuk av att röka
4. Det luktar illa
5. Och ja, det ser dumt ut!
6. Jag vill inte att mina barn röker så jag måste föregå med gott exempel och barn gör inte som du säger, de gör som du gör!
7. Insikt , det är ju korkat
8. Kom ihåg nummer 1
Innerst inne vet vi att vi mår bäst av en såkallad hälsosam livsstil. Det är självklart och vi vet egentligen allt vi behöver veta och göra för att må bra. Men ändå så misslyckas vi till en stor del med att bryta dessa dåliga vanor. Givetvis inte alla men väldigt många.
Det finns även andra knep och tips för att lyckas. Det kräver givetvis lite ansträngning och motivation. Men du som känner att du har fullständig koll på ditt liv och inte vill förändra något, ja du kan sluta läsa här och gå vidare till nästa sida. Men om du känner dig lite träffad så vill jag gärna ge dig mina andra 8 steg och tips på hur du lyckas att hålla dina löften.
En klassiker för många är att efter nyår försöka leva hälsosammare, börja träna och framförallt gå ner i vikt. Sommaren är ju faktiskt inte så långt iväg. Slim och Fit till Beach Sommar 2021?
Så, fram med papper och penna och skriv ner punkt 1 – 8 med plats för text. Ok? då kör vi.
Steg 1. Först och främst, för att lyckas med vad det nu är du vill lyckas med, är att säga det högt till dig själv. Gärna flera gånger
om dagen. Ta som exempel, nu tänker jag gå ner till en vikt där jag känner mig bekväm. Säg det nu ! Högt! En gång till. Och en gång till. Bra!
Steg 2. Skriv ner det på en lapp och sätt upp den på en strategisk plats. Kylskåpsdörren, komihåg-tavlan eller varför inte lägga en påminnelse i mobiltelefonen vid flera olika tidpunkter. En kan vara på morgonen och vara det första du ser när du kollar i din mobil. ” Godmorgon! Upp och hoppa, en dag närmare din idealvikt ”
Steg 3. Sätt upp ett realistiskt mål för din viktnedgång. Säg -3 kg på 2 månader. Det betyder att du bara behöver gå ner 250g i veckan. Skulle det bli mer, se det som en bonus men pressa inte dig själv. Att skynda långsamt är en viktig nyckel till att lyckas.
Steg 4. Är superviktig. Dela med dig, utlova dina planer till människor som kan stötta dig. Vi är helt enkel ett socialt djur som behöver andra människors stöd för att lyckas och fungera normalt. Ännu bättre blir det om du lyckas få någon i din närhet att hänga på. Gör du det, så lova varandra att inte bryta. Det är nämligen så, att göra en förändring tillsammans med andra är oerhört kraftfullt. En stödjande grupp av andra människor i ditt umgänge och speciellt om de också strävar efter hälsa kan vara en viktig pusselbit i att lyckas. Har du inte nära vänner eller familj som är hälsointresserade så finns det möjligheter online som aldrig tidigare varit möjliga. Nu har du 50 % chans att lyckas om du kommit så långt. Och är ni två som avger ett löfte för varandra så vill man inte vara den som bryter det.
Steg 5. Ta reda på vad som gjort eller har orsakat din viktuppgång. Självklart är det självförvållat. Men kan du hitta tre grundorsaker som du med största sannolikhet anser är boven till din viktuppgång så har du 60 % chans att lyckas. Speciellt om du skriver ner dessa saker på din ”Don´t-do-or-Buy” lista. Vilka de tre grundorsakerna är, vet bara du själv.
Steg 6. Du är nästan där. Hitta tre saker som du kan och bör lägga till och som får dig att må bra. Som med största sannolikhet kommer bidra till din viktnedgång. Jag brukar ogärna ge exempel. Det måste komma helt och hållet från dig själv för att du skall lyckas. Du kommer säkert att hitta flera bra exempel som gynnar din hälsa, men börja med tre och håll det där. Det blir mindre press. De andra sakerna kommer garanterat av sig själv. Och nu har du 70% chans att lyckas.
Steg 7. Låt någon coacha dig. Någon du har förtroende för och som inte dömer dig. Någon som är lätt att prata med, som vill att du lyckas och gärna har lite koll. Gärna någon som redan lever hälsosamt som en naturlig del i sin livsstil. Har du ingen person i din närhet så återigen, gå online, gå med i grupper på socialamedier eller liknande. Att ha någon i din närhet som stöttar coachar och förstår dig, ökar dina chanser till 98%. Att förlita sig och bli coachad av din bättre hälft är tyvärr inget jag rekommenderar utifrån min egen erfarenhet. Det kommer inte att hålla. Men stötta är en helt annan och viktig sak.
När du gjort allt, skrivit ner och har allt det stöd du känner du behöver. Då är du klar och redo och det är bara till att sätta igång. Vänta inte, skjut inte upp det till nästa dag. Börja direkt.
Det finns givetvis mer tips som kan hjälpa dig. Men som jag nämnde tidigare, skynda långsamt. Du kan skriva ner och föra en dagbok på vad och hur du äter, vad och hur du tränar/motionerar och framförallt hur du mår. Att gå med och bli medlem i en motionsförening eller köpa ett gymkort är också ett bra steg men inte nödvändigt. Förmodligen har du redan ett gymkort som du inte använder till 100%
Så bli inte för ivrig och rusa in med allt på en gång. Dela upp det. Har du klarat 2 månader kanske det är läge att gå till gymmet? Målet är att lyckas! Det kan bli för mycket för dig att klara av det tillsammans med alla andra vardagliga uppgifter som du redan gör. Men vi är alla olika och vissa är ” allt eller inget” men det brukar heller inte hålla för de flesta. Och nu till sista steget.
Steg 8. Gör om. Efter 2 månader, på ditt slutdatum, oavsett hur det har gått skall du utvärdera. Därefter gör du om två nya månader eller satsa bara på en. Nästan bättre med en. Det blir lättare att uppnå och en månad går snabbt. Det värsta du kan göra är att få högmod och satsa på 3 månader eller mer som ett nytt mål. Det blir lättare att slappa till sig och tro att man har gott om tid. Risken ökar att du kommer från rutinerna och och det blir svårare att uppnå dina mål.
Skulle du mot förmodan komma av dig mitt i så bli inte förtvivlad. Stanna upp, se över dessa steg och se var det hakade upp sig. Därefter börjar du om där du är. Skriver du däremot en enkel dagbok så ser du direkt var eller vad det var som störde din väg att nå dina mål.
Att sätta upp tydliga mål och som är lätta att uppnå gör att vi känner oss bättre och duktigare. Vi får mer energi när vi ser svart på vitt vad vi har åstadkommit. Det går givetvis enkelt att ersätta dessa punkter så att det passar att uppnå andra personliga mål. Som att sluta röka och samtidigt spara pengar till en resa till exempel.
Vilket det nu är så hoppas jag att du lyckas och skulle du inte göra det så är det bara 11 månader kvar till nästa nyår.
God fortsättning
Relaterade artiklar
Relaterade
Icrash
ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...
MOVE 360
3 snabba: Vad är hälsa för dig? - Att vara frisk, skratta och njuta av livet är hälsa för mig. Jag är en ”lustmänniska” som styrs väldigt mycket av att göra saker som känns meningsfulla, roliga och utmanande. Jag har massor av energi och idéer som måste ut för att jag...
Taiso – Crossfit kampkonst & Yoga
För tio år sedan startade Peter Mendel upp HealingFitness AB, två senare utökade han och startade Taiso. Taiso är idag ett microgym med personlig coaching, som Peter kallar det. Det är ett nischat gym med Crossfit, kampkonst och Yoga. - Crossfit är funktionell träning...