NYA TIDER

Det blir aldrig som vanligt igen

Written by Peter Mendel

9 december, 2020

Det blir heller inte alltid som vi har tänkt oss. Samtidigt så behöver det verkligen inte vara något negativt, snarare tvärt om. Vi lever i jädrans märkliga tider just nu och ingen hade kunnat föreställa sig detta för något år sedan. Men det är så det är här i livet och människans absolut bästa egenskap är att kunna anpassa sig och gilla läget. Jag tror och hoppas på att när allt detta har lugnat ner sig och näst intill är över så kommer det att bli ännu bättre. 

Jag väljer att tro att dessa tider är ”lärdomar”, nödvändiga för att vi ska ta ett steg tillbaka och kanske lära oss mer om varandra. 

Jag förstår att social distansering får många att må sämre och själv svajar jag i känslor mellan oro och osäkerhet inför framtiden och stundvis What Ever! Men samtidigt så ger det mig en chans att reflektera över tillvaron och blicka mer inåt. Hälsan är för mig är absolut det viktigaste och att vara med sina nära och kära. Frågan som även ställs är om vi verkligen behöver vara iväg och jobba 8-10h varje dag?

Jag tror knappast att våra älskade husdjur mår sämre av att husse och matte jobbar hemifrån. Förhoppningsvis blir hundpromenaderna oftare och längre. Och ingen mår sämre av att vara mer i friska luften, varken husse eller hunden. Det är kanske till och med så att fler börjar att ta sin hälsa mer på allvar. Kanske börjar att laga mat från grunden, börjar motionera och rent av träna mer regelbundet. Att mamma och pappa är hemma när barnen kommer hem från skolan.

Garanterat trevligare att ha föräldrar som är mindre stressade pga av övertid på jobbet och sena kvällar. Kanske är det just vad våra barn, och framförallt tonåringarna behöver? Kanske inte alls så dumt att jobba hemifrån, träna och motionera dagtid för att spendera mer tid ihop på kvällarna. Speciellt just nu i höstmörkret. Det kanske är så att vi helt enkelt kommer att må bättre, vara friskare och gladare. Det skrivs också att många drabbas av mental ohälsa pga C-19 och det är verkligen hemskt, men den mentala ohälsan, enligt mig, är även framkallad av vår egenvalda moderna livsstil. Vi lever med överflöd av information och intryck och tyvärr mycket annat onödigt som skapar en ”måste ha” känsla. Allt detta stressar och skapar en känsla av att behöva ha något du överhuvudtaget inte behöver och klarar dig bra utan. Jag är säker på att trots läget som det är med Covid så slår vi ytterligare försäljningsrekord i år med alla Black Cyber Veckor och Måndagar. För vi får ju inte vistas i covid-glest anpassade restauranger och gym, det är tydligen säkrare att vistas på shoppingcenter och stormarknader.  Vi lever, i alla fall i Sverige och övriga västvärlden med lyx och överflöd, men ändå lider många av psykisk ohälsa.

Jag väljer dock att se positivt på läget och ja, jag tror att det kommer att bli något bra. Det kommer inte bli som vanligt igen, men det som blir, blir vanligt och det blir till och med mycket bättre.  

Peter Mendel / Coach & friskvårdskonsult.   

Relaterade artiklar

Relaterade

RetroGym

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - När en känsla av välbefinnande infinner sig både kroppsligt och själsligt. Att jobb, familj, arbete & träning skapar en positiv effekt, då är jag nöjd och känner att hälsan är på topp. Vilka är dina tre viktigaste ingredienser för...

läs mer

MOVE 360

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - Att vara frisk, skratta och njuta av livet är hälsa för mig. Jag är en ”lustmänniska” som styrs väldigt mycket av att göra saker som känns meningsfulla, roliga och utmanande. Jag har massor av energi och idéer som måste ut för att jag...

läs mer

Taiso – Crossfit kampkonst & Yoga

För tio år sedan startade Peter Mendel upp HealingFitness AB, två senare utökade han och startade Taiso. Taiso är idag ett microgym med personlig coaching, som Peter kallar det. Det är ett nischat gym med Crossfit, kampkonst och Yoga. - Crossfit är funktionell träning...

läs mer