TRÄDGÅRDSTIPS

Den som planterat ett träd har inte levt förgäves

Text & Bilder: Anna-Lena Biel Jönsson

”Den som planterat ett träd har inte levt förgäves”. Kinesiskt ordspråk.

Det har varit ett minst sagt underligt år. Om någon sagt, vid den här tiden förra året, att det är så här 2020 skall se ut. Så hade vi nog inte trott dem. Eller hur? Vilda fantasier och science fiction. Vi har tvingats isolera oss från varandra. En hostning får folk att vända sig om med fasa. Ett handslag är inte längre en vänlig gest. Kramar är sällsynta. Influensan slår ojämnt, vissa får en lättare förkylning medan andra intensivvårdas på sjukhus med ibland med dödlig utgång. För vissa branscher har den varit en dödsstöt medan för andra har den inneburit ett uppsving. Hemester har blivit årets resetrend. 

Detta året har fått oss att tillbringa mer tid i hemmet. Vi renoverar, uppdaterar och investerar i hem och trädgård som aldrig förr. På brädgårdarna har hyllorna stundom gapat tomma. Plantskolorna har haft fredag hela veckan. Trädgårdsbranchen har varit en av vinnarna. Det är vi ytterst tacksamma för. Tack vare att vi tillbringar en stor del av vår arbetstid utomhus och möter kunden i dess trädgård, har vi kunnat arbeta på som vanligt och till och med lite intensivare än tidigare. Vi började 2020 med att anställa Linda för att ansvara för skötseln, i september anställde vi Karolina för att klara höstens alla uppdrag och till våren 2021 så har vi anställt ytterligare en person, Malin. 

För att hinna med så har vi också fått förlänga säsongen. Vanligtvis så börjar vi sakta ner i november men vi har fortfarande anläggningar i gång och växter anländer fortfarande var och varannan vecka. Årets sista inplanerade växtleveransen, vad vi vet nu, kommer första veckan av december. 

Några av höstens växtleveranser!

Så länge du kan gräva en grop kan du plantera en växt.

Många lever fortfarande med villfarelsen att våren är den enda och rätta tiden att plantera växter. Detta är inte så konstigt för efter några mörka och gråa månader så exploderar helt plötsligt naturen i fräscha, pigga och glada färger. Sociala medier visar upp vackra bilder på den första tussilagon i vägkanten, snödroppar som lyser i rabatten, knoppar som spricker och nyckelpigor som nyvakna vinglar runt. Svältfödda stapplar vi till plantskolorna som är sprängfyllda med fräscha, nya vårblommande växter. 

Men vi anser att hösten är den bästa tiden för plantera en trädgård. Men när övergår hösten i vinter och när är höstplanteringsperioden slut? I vårt avlånga land är det naturligtvis stora skillnader när årstiderna skiftar. Meteorologer menar att vinter är det då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0,0 grader eller lägre. I landets södra delar brukar den riktiga vintern vissa år utebli helt. I Åhus med sitt havsnära klimat och väldränerade sandjord så kan man i stort sett plantera växter året om. Vi brukar säga att så länge du kan gräva en grop kan du plantera en växt.

Det finns många fördelar med höstplantering. 

Träd och buskar har sin huvudsakliga tillväxt på våren. Genom plantera på hösten så kan växten utnyttja ”vårtillväxten” på bästa sätt och få en snabbare etablering. Då är växten sedan bättre rustad för att klara sommartorkan. 

Perenna plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång tidigare på våren vilket leder till att planteringen blir fyllig snabbare.

Kejsarkrona

Hundtandslilja

Narciss

Samtidigt kan man passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna och man får en komplett plantering direkt.

 Jorden är fortfarande uppvärmd efter sommaren och höstens svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det regnar vanligtvis mer, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Detta är optimala etableringsförhållande för de flesta växter. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all sin energi på att bilda nya rötter. 

Ingen regel utan undantag

Barrväxter och andra vintergröna bör helst inte planteras för sent om hösten. Eftersom de inte går in i vintervila på samma sätt som lövfällande växter så är de beroende av att hinna utveckla fina sugrötter så att de kan ladda upp med vatten innan vintern och marken fryser. För dem är en kall vinter med frusen mark som en lång torrperiod och de kan råka ut för frystorkning. Det är även viktigt att vara uppmärksam under senvintern för då riskerar vintergröna blad att drabbas av sk. bladbränna. Om jorden är frusen och vårsolen lyser starkt så sätter det igång avdunstning från bladen, men rötterna kan inte suga upp vatten. Resultatet blir torkskador. Växten kan då behövas skyddas genom att den sätts i skugga eller täcks med någon form av skuggväv eller dylikt. 

När det gäller växter som är lite känsliga och som kanske ligger på gränsen till sitt härdighetsområde, kan det vara säkrare att plantera på våren. När de är ordentligt etablerade efter en växtsäsong så har de en bättre chans att klara en vinter.

”Skördemånader” på plantskolorna

Oktober och november är intensiva månader på plantskolorna. Större träd, buskar, rosor och häckplantor som odlas på friland grävs upp när de har slutat växa för säsongen och har börjat gå in i vintervila. De placeras i kruka eller sk. klump för att vara redo för försäljning till våren. Det är ytterst viktigt att plantorna inte plockas upp för tidigt, innan tillväxten har avstannat för då kan de vissna och dö. Ju senare desto bättre då klarar träden vintern och kommer bättre igång på våren.

Det är fortfarande högtryck på Form & Struktur. Nu ritar och planerar vi trädgårdar för fullt. Vi planerar anläggningar som skall igång till våren. Vi väljer växter och tar in offerter. Vi skall ta lite ledigt över jul och nyår. Men om ni tror att vi ligger på soffan och äter praliner så här års så har ni fel. 

Var rädda om er. 

Relaterade artiklar

Relaterade

Mot nya mål

Mot nya Mål 2021!    Mina 8 steg till att lyckas 2021 har nog aldrig varit så välkommet för oss som något annat år. I alla fall inte under min livstid och vad jag kan komma ihåg.  2020 har för många varit en käftsmäll och så mycket fyrverkeri som det varit i Åhus vi...

läs mer

Icrash

ICRASHIcrash har funnits i Åhus sedan över sju år tillbaka. Sedan 2018 drivs företaget av Mado som egentligen heter Mohammed och kommer från Syrien. Mado flyttade till Sverige 2014 när det var väldigt oroligt i hans hemland. I Syrien jobbade han som optiker samtidigt...

läs mer

RetroGym

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - När en känsla av välbefinnande infinner sig både kroppsligt och själsligt. Att jobb, familj, arbete & träning skapar en positiv effekt, då är jag nöjd och känner att hälsan är på topp. Vilka är dina tre viktigaste ingredienser för...

läs mer
Share This