Mordet på

Dopfunten

Text: Per Malmer  |  Bilder: Jan Lindelöf, Kristianstad

En gång i tiden var Lyngsjö kyrka en av de mest besökta i Sverige, ja rent av i Norden. Den låg nämligen längs den pilgrimsled som ledde till Nidaros (numera Trondheim) i Norge. Nidaros och Nidarosdomen var ett av den kristna världens viktigaste pilgrimsmål och kan faktiskt jämföras med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela.

År 1170 mördades ärkebiskopen av Canterbury, Thomas av Becket, på uppdrag av Englands kung Henrik II. Fyra av kungens män trängde in i katedralen i Canterbury och högg ned ärkebiskopen framför högaltaret, Mordet väckte enorm internationell uppmärksamhet och var en följd av en maktkamp mellan kyrkan och kungen. Thomas av Becket helgonförklarades tämligen omgående. 

ett slags väggtidning/pamflett – riktad till alla de pilgrimer som besökte kyrkan i Lyngsjö under vallfärderna. Katolska kyrkan ville sprida vad som hänt och ge sin version av historien.

 Dopfunten i Lyngsjö kyrka är alltså ett unikt objekt. Det finns idag forskare och andra kyrkohistoriskt intresserade som reser från England till Sverige bara för att studera dopfunten i Lyngsjö kyrka. Men många i vår bygd känner inte till denna klenod.

Mordet på Thomas av Becket ägde rum den 29 december år 1170, d v s för exakt 850 år sedan. British Museum ska ordna en minnesutställning om händelsen. Utställningen avser att öppna så snart covid-19 tillåter. Dopfunten från Lyngsjö kyrka kommer att transporteras till London och ingå i utställningen.  Det sägs att dopfunten kommer att vara en av huvudattraktionerna där. 

Utställningens underrubrik är: The assassination of Thomas Becket, in Canterbury Cathedral, on 29 December 1170 changed the course of history. 

Mordet ändrade alltså historiens gång enligt British Museum. 

Relaterade artiklar

Relaterade

Trädgårdstips

TRÄDGÅRDSTIPS Den som planterat ett träd har inte levt förgäves Text & Bilder: Anna-Lena Biel Jönsson ”Den som planterat ett träd har inte levt förgäves”. Kinesiskt ordspråk. Det har varit ett minst sagt underligt år. Om någon sagt, vid den här tiden förra året,...

läs mer

Byabandy

Byabandy med Willands innebandy Willands innebandy är traktens främsta innebandyklubb och för några år sedan spelade herrlaget i division 1. Nu gör man en omstrukturering i föreningen och börjar om i lägre divisioner. Samtidigt satsar man på byabandy för att låta barn...

läs mer

Hälsa & välmående Sårbarhet gav ödmjukhet, släppa kontrollen gav styrka I all denna eländiga tid med C-19 och med allt vad det innebär drog jag på mig ett fruktansvärt ryggont i form av ett ryggskott. Då pratar jag om ryggskott från Hell och inte på vilken dag som...

läs mer