Written by rgahus

22 oktober, 2020

Historien om Gårdsfisk började 2009 när Johan Ljungquist och Mikael Olenmark träffades i ett projekt som handlade om urban fisk- och växtodling. Johan och Mikael har sedan dess arbetat utifrån mottot att producera världens mest hållbara fisk. De startade sin verksamhet på en gård utanför Skättiljlunga där de föder upp fiskar utan utsläpp och negativ miljöpåverkan. Med åren har företaget kammat hem rader av priser och det senaste är att de blev utsedda till årets klimatbonde. 

Nästa steg i utvecklingen har påbörjats och det innebär att de bygger upp anläggningar hos redan befintliga lantbruk.

– Miljötänket finns redan hos dessa lantbrukare så vår idé är att få in fisken i stallarna istället för andra djur, säger Johan.

Vi måste lyfta blicken och se vilka möjligheter det finns för export av fisk

I dagsläget har de byggt två anläggningar, Vanneberga och Maltesholm, och ytterligare fem nya planeras. Företaget hade så sent som för att par år sedan endast Johan och Mikael som både ägare och anställda. Innan Coronapandemin slog till var de 7 anställda och under detta året har det utökats till 17 anställda, trots pandemin och det finns självklart planer på att växa ännu mer.

– Vi märker att det finns ett stort intresse även från utlandet. Nästan alla afrikanska länder har hört av sig och vill att vi kommer dit och bygger anläggningar åt dem. Vår största utmaning ligger i att hantera växtvärken utan att tulla på kvalitén, berättar Johan.

Han berättar också att de innan pandemin slog till hade haft 55 länder på besök vilket visar på ett enormt intresse för deras fisk. Idag har Gårdsfisk fyra produkter i detaljhandeln och det finns både fileér, färska fiskar och fiskfärs att få tag i.

All fisk som föds upp är helt fri från mediciner och den kan även leva på bara vegetabilier. Idag importeras fodret till all fiskuppfödning i Sverige från andra länder liksom att man köper fiskyngel från utlandet. Detta vill Gårdsfisk ändra på och det har blivit ännu mer påtagligt under den pågående pandemin. Därför har de börjat bygga lokaler för att starta ett eget avelsprogram i Skättiljlunga Tanken är att bygget ska vara klart vid årsskiftet och att programmet ska kunna starta därefter. Nästa steg blir att även starta en foderfabrik för att göra Sverige till ett självständigt fiskuppfödarland.

– Vi måste lyfta blicken och se vilka möjligheter det finns för export av fisk. Idag produceras det 80 miljoner ton fisk som år 2050 ska bli 160 miljoner ton, så man förstår ju vilket behov det finns, säger Johan.

 

Vi märker att det finns ett stort intresse även från utlandet

Han är dock tydlig med att de drivs av att utveckla hållbar fisk samtidigt som de skonar klimatet och att de kan ge fisken en god levnadsstandard.

– Fisken har inte samma regelverk som andra djur, men vi har valt att ha väldigt strikta regler för hur vår fisk ska leva och om vi ska bygga detta i storskalig miljö så måste fiskens levnadsstandard skyddas, säger Johan.

Idag importeras 75% av all fisk vi äter i Sverige. Gårdsfisks arbete kan i framtiden göra att vi både minskar importen och även att Sverige blir ett land som kan exportera hållbar, nyttig och god fisk till andra länder.

Relaterade artiklar

Relaterade

RetroGym

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - När en känsla av välbefinnande infinner sig både kroppsligt och själsligt. Att jobb, familj, arbete & träning skapar en positiv effekt, då är jag nöjd och känner att hälsan är på topp. Vilka är dina tre viktigaste ingredienser för...

läs mer

MOVE 360

3 snabba: Vad är hälsa för dig? - Att vara frisk, skratta och njuta av livet är hälsa för mig. Jag är en ”lustmänniska” som styrs väldigt mycket av att göra saker som känns meningsfulla, roliga och utmanande. Jag har massor av energi och idéer som måste ut för att jag...

läs mer

Taiso – Crossfit kampkonst & Yoga

För tio år sedan startade Peter Mendel upp HealingFitness AB, två senare utökade han och startade Taiso. Taiso är idag ett microgym med personlig coaching, som Peter kallar det. Det är ett nischat gym med Crossfit, kampkonst och Yoga. - Crossfit är funktionell träning...

läs mer